מה כולל הסכם הגירושין?
הליך גירושין הוא ההליך לא קליל ומלחיץ. הסכם גירושים עוזר להימנע מתהליכים לא נעימים. בני זוג הנמצאים בתהליך גירושין בהסכמה הדדית, פונים בדרך כלל לעורך דין בכדי לערוך הסכם גירושין.
בהסכם כזה מתייחסים לחיים העתידיים, כולל משמורת ילדים, הסכום והליך תשלום המזונות, חלוקת רכוש. יש לאשר הסכם זה בבית המשפט.
מזונות, הסדרי ראייה ומשמורת
בהסכם הגירושין, ההורים יכולים להסכים על כל התנאים והפרטים של חייהם של ילדים משותפים, עם מי נשאר ילד, מקום המגורים שלו, קביעת ימי ושעות הפגישות עם ההורה השני, אפשר לקבוע באיזה תנאים צריך לגור ילד, איפה הוא ילמד, האם צריך אישור בכתב מהורה השני כדי לטוס לחו"ל, האם הצורך להודיע לכל אחד מההורים על המעבר שלהם, במיוחד אם המעבר מתבצע על ידי ההורה אתו הילדים גרים.
בהסכם גירושין צריך לקבוע סכום המזונות ילדים. יש לזכור כי מזונות ילדים הם זכותו של הילד, ולא ההורה, ולכן בית המשפט תמיד מתייחס לאינטרסים של הילד.
חלוקת רכוש
בתהליך גירושין כל הרכוש שותף מתחלק. אם לא היה בין הבני זוג הסכם ממון, הם יכולים לקבוע בהסכם גירושין על חלוקת רכוש.
כלומר: דירות, מכוניות, פנסיות וחיסכון ביטוחי, פיקדונות, מניות וחובות.
בדרך כלל בני זוג בוחרים אחד מאפשרויות האלה:
- מכירות רכוש וחלוקת כספים בחלקים שווים.
- פדיון חלקו של אחד מבני זוג על ידי השני.
- העברת רכוש משותף על שם הילדים.
חשוב גם לציין איך מחלקים את החובות, יש הרבה מקרים, שחובות נצברים על ידי אחד מבני הזוג, והשני אחראי לתשלום רק כתוצאה מכך שהצטברו חובות במהלך הנישואין. בהסכם הגירושין ניתן להצביע על כך שהחובות נשארים אצל אחד מבני הזוג.
העיקר לוודא שההסכם מכיל את כל הרכוש שיש לבני זוג.
האם יש צורך בבית משפט?
לאחר ששני צדדים הסכימו להסכם גירושין וציינו כל מה שחשוב להם, צריך לאשר את ההסכם בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין הרבני על מנת לתת להסכם תוקף משפטי.
בני זוג אמורים להיות נוכחים בדיון באופן אישי. לפני אישור ההסכם, על השופט לוודא כי הצדדים מבינים את משמעותו ומהותו של ההסכם והתקשרו בו בהסכמה.
האם אפשר לשנות הסכם זה בכל זמן?
הסכם הגירושין אפשר לשנות, לערר או לבטל, אך ורק אם קיימות נסיבות מיוחדות, על ידי בית משפט לענייני משפחה או בבית דין הרבני. בקשה לשינוי הסכם בנוגע לילדים (מזונות ילדים או משמורת) ניתן להגיש רק אם יש שינוי משמעותי בנסיבות. כשמדובר בשינויים בענייני ממון, לא פשוט לבצע שינויים, צריך להוכיח שבזמן חתימת הסכם היו אחד מהמקרים, כמו אונס וכפיה, או שאחד מהצדדים הפר את הוראותיו.
גם אם בני הזוג הגרושים יגיעו להסכמה מלאה בכל הנושאים, עליהם לפנות לעורך דין שיעזור לערוך את ההסכם גירושין ויכין צדדים לדיון.