חוקי העבודה בישראל דואגים לזכויות נשים ובמיוחד לזכויות נשים בהריון. חל איסור אפליה לנשים בהריון בעת ​​קבלת לעבודה; לא יכולים לפטר אישה בגלל הריון. בנוסף, חל איסור לפטר אישה בהריון אם עבדה יותר מ- 6 חודשים באותו מקום עבודה.

מתי ניתן לפטר אישה בהריון?

מעסיק יכול לפטר אישה בהריון אם היא עבדה פחות מ- 6 חודשים במקום העבודה, אך הסיבה לפיטורים לא יכולה להיות הריונה של האישה. אם אישה סיפרה על הריון ופוטרה לאחר מכן, ייתכן שיש אפליה והאישה יכולה לתבוע את המעסיק ולקבל פיצויים גבוהים בבית הדין לעבודה בגין אפליה.

אם אישה עבדה יותר מ-6 חודשים, על המעסיק להגיש בקשה להיתר לאגף ההסדרה במשרד העבודה והרווחה, ולהוכיח שהפיטורים אינם קשורים להריון העובדת.

שר העבודה והרווחה מחויבים להגן על זכויותיהן של נשים בהריון, לפיכך תתבצע בחינה מעמיקה של בקשה המעסיק, שתגלה את משמעותה האמיתית והסיבה האמיתית למה רוצים לפטר את העובדת.

תוצאות פיטורים לא חוקיים

אם פיטרו אישה בהריון מבלי לקבל את היתיר משר כאמור, היא יכולה להגיש תלונה נגד מעסיקה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה. בנוסף, היא יכולה להגיש תביעה לבית הדין לעבודה.

בתביעה כזו, העובדת יכולה לדרוש כל הזכויות המגיעות עם פיטורין, תשלום שכר עבודה מרגע הפיטורים ועד יום הולדתו של הילד ופיצויים, אשר במקרה של פיטורים בלתי חוקיים, יכול להסתכם במאות אלפי שקלים.

לאחרונה הוציאו בתי המשפט המחוזיים לעבודה פסקי דין חריפים יותר ויותר נגד מעסיקים המפרים זכויות נשים. מעסיקים שמפטרים עובדים בהריון נקבעים בקנסות גבוהים מאוד.

כמו כן, חשוב לדעת, כי פיטורים עקב צמצומים לא מקלים על פיטורי נשים בהריון.

איסור פיטורים במהלך חופשת לידה ולאחר

לאחר הלידה יוצאת העובדת לחופשת לידה, המגיעה לה על פי החוק. חל איסור לפטר עבדת נמצאת בחופשת לידה ולאחר שהעובדת חוזרת לעבודה.

אסור למעסיקה לפטר אותה במשך 60 ימים מיום חזרתה. במידה והוא מעוניין לעשות זאת, אותו ההליך החל על עובדת בהריון חל גם כאן – על המעסיק לקבל היתר משר הכלכלה, ולהוכיח שאין קשר בין הרצון לפיטורים לבין העובדה שמדובר ביולדת טרייה. כמובן שאם העסק נסגר באותו הזמן – המעסיק רשאי לפטר את העובדת.

דוגמה

לא מזמן בית הדין לעבודה בתל אביב דן במקרה של פיטורי עובדת שלא כדין.

האישה עבדה בחברה תקופה ארוכה, היה לה מערכת יחסים טובה עם הבוס, לא היו לה תלונות ותמיד הייתה מרוצה מהעובד. לאחר כשנה וחצי של עבודה, העובדת אמרה למעסיק שהיא בהריון. חודש לאחר ההודעה על הריון, העובדת קיבלה הזמנה לשימוע.

העובדת הקליטה את השימוע, אחריו פיטרו אותה.

בשימוע בוס אמר שמקובל בקהילות המזרחיות להביא ילדים לעולם בלי לחשוב ושלאחר שהעובדת עוזבת עבודה הוא יחפש מישהו בלי ילדים.

בית המשפט ציין כי על המעסיק לצפות בדבריו כדי לא לעבור את הגבול ביחסי עבודה.

המעסיק החליט לפטר את האישה, ללא אישור כנדרש, ואף מבלי לבקש אותו.

בית המשפט הורה לשלם לעובדת 30 אלף שקל, כפיצוי על נזקים שנגרמו לה.

פיטורים בהריון

מאמרים ומידע נוסף

קבלת מעמד לאחר שנדחה פעמים רבות

מדובר באדם אשר נמצא בארץ באופן בלתי חוקי (לסירוגין) מזה 20 שנה. הוא ניסה לקבל אשרה באמצעות אין ספור בקשות שנדחו פעם אחר פעם, בין היתר, בקשת פליטות, בקשה הומניטרית, ואף…

קבלת אזרחות ישראלית דרך נישואין

חישוב תשלום ימי חג

זכויות עובדת בהריון

בית דין רבני או בית המשפט לענייני משפחה - מה עדיף?

קבלת מעמד של הורה לחייל ישראלי, בקשה הומניטרית